woensdag 26 augustus 2009

The scientific method lesidee

Science is een belangrijk onderdeel van het Amerikaanse onderwijs en gaat aanzienlijk verder dan de lessen natuur die het Nederlandse onderwijs biedt. Vooral kritisch nadenken wordt gestimuleerd. Science is een combinatievak van biologie, schei- en natuurkunde. Handen uit de mouwen is het credo en onze school heeft van overheidsgeld als science-en-math-magnet school een apart science lokaal ingericht. Op het schoolplein staat een wind- en watermeter en de kleuters gaan iedere ochtend even buiten kijken wat voor weer het is. In 5th grade (groep 7) komt de elementenlijst aan de orde en kennen de kinderen de wetenschappelijke benamingen van de onderdelen van bomen, grondsoorten, klimaatverschijnselen en luchtdrukverschillen in de atmosfeer. Het science hoogtepunt is de jaarlijks terugkerende science fair.

Wie vaak naar Amerikaanse televisieseries kijkt heeft het vast wel eens gezien: Een gymzaal vol met showboarden en opstellingen van allerhande experimenten. De science fair is een vast onderdeel in het jaarprogramma van iedere school in Californie. Zo ook bij ons. Alle klassen doen mee, zelf sommige kinderen uit de kleuterklas zijn vertegenwoordigd. Wat is de bedoeling?

Je doet onderzoek naar de oplossing van een probleem of een vraag en gebruikt daarbij de scientific method. Dit laatste is cruciaal. Wat is de scientific method?
  • Je begint met een vraag, of een probleem.
  • Vervolgens ga je op zoek naar informatie voor de oplossing van je probleem.
  • Aan de hand van die informatie vorm je een hypothese,
  • die je vervolgens gaat uittesten tijdens een experiment.
  • Je verzamelt en analiseert de data
  • en trekt vervolgens de conclusie of je hypothese juist was of niet.

Mogelijke vragen of problemen zijn onuitputtelijk en lopen uiteen van de vraag of vrouwen of mannen een beter korte termijn geheugen hebben tot de vraag hoe je het beste je voeten warm kunt houden tijdens het schaatsen.

Op de middle school wordt de leerlingen gevraagd om op die manier een uitvinding te doen.

Alle leerlingen krijgen van school een foam showboard met twee zijflappen waarop ze het experiment uit de doeken kunnen doen. De borden worden dan allemaal tentoongesteld in de gymzaal en uiteraard beoordeeld, want de Amerikanen zij niet vies van een beetje competitie.

Zo hebben we bij ons thuis uitgevonden dat je de aarbeien het beste koel, kunt bewaren zonder ze af te dekken. De aarbeien in de volle zon droogden compleet uit en van de aarbeien met plastic folie in de volle zon konden we een illegale aarbeien wijn stoken. Over de verschillende soorten schimmel in de andere bakjes zullen we het maar niet hebben. De foto's spreken voor zich. Een mooie presentatie leverde toch een eerste prijs op en dat was zeker niet slecht voor deze ongetrainde Nederlandse onderzoekers.

Een echte aanrader voor het Nederlandse onderwijs!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten